Camilla Läckberg – intar USA

Minneapolis, april 2011
Amerikanarnas törst efter Nordiska deckare verkar omättlig – Nu intar den svenska deckardrottningen Camilla Läckberg USA

Om Henning Mankell öppnade dörren på vidglänt så kan man säga att Stieg Larsson har sparkat dörren vidöppen, säger Camilla Läckberg under sitt besök i Minneapolis. Hon kan inte nog understryka hur rätt tajmingen är för hennes USA‐lansering.

Under sin turné i USA fick Camilla Läckberg en visning på Svensk Amerikanska Institutet i Minneapolis, som nyligen byggde ut sin bokavdelning till totalt 4000 titlar – för att svara mot den stora efterfrågan av översatta svenska deckare.

– Det är en tydlig ”buzz” just nu, säger Jenn Strömberg, på Svensk Amerikanska Institutet. Efter att den lokala tidningen Star Tribune recenserade och skrev om att Camilla Läckberg var i staden, för att signera böcker på den lokala independent bokaffären Once Upon a Crime, har det varit rusch här i bokaffären. Vi har varit tvungna att göra extra beställningar från förlaget för att svara mot trycket, säger hon.

Camilla Läckbergs USA-­‐besök inkluderar 10 städer på 13 dagar och det är hennes första översatta bok, Isprinsessan, som kom ut i USA i juni som marknadsförs i det här skedet. Pocketrättigheterna har redan sålts vidare för mångmiljon belopp och pocketversionen släpptes under våren. Recensionerna på Isprinsessan har varit positiva överlag och Camilla Läckberg har bland annat intervjuats av tidningar som New York Times, Wall Street Journal och Washington Post. Innan stoppet i Minneapolis, har hon hunnit med New York, Denver, Phoenix, San Diego, Los Angeles, San Fransisco, Seattle och Portland, med flera föreläsningar på olika Universitet och boksigneringar i bokhandeln.

Turnén var framgångsrik konstaterar hon och 100 studenter i Crime Fiction slöt exempelvis upp i Seattle och i Portland och Minneapolis var bokaffärerna, som normalt brukar ha runt nio-­‐tio personer på sina läsningar, tvungna att stänga butiken för att de var fullsatta.

– Jag, Åsa Larsson och andra författare pratade tidigare om hur omöjlig USA‐marknaden har varit att ta sig in på. Men efter succén med Stieg Larsson-böckerna har förutsättningarna helt ändrats, säger hon.

Sverige och svenskt står för kvalité i USA. Det är också så hon förklarar de svenska deckarframgångarna.

– Vi har en stark tradition att skriva deckare av hög kvalitet i Sjöwall Wahlöö som har banat vägen. Och om Henning Mankell sen har öppnat dörren på vidglänt så kan man säga att Stieg Larsson har sparkat den vidöppen. Plötsligt finns det en jättemöjlighet att lyckas i USA.

Det amerikanska förlaget kommer även att ge ut Predikanten och Stenhuggaren i pocket.

Lotta Olsson

Foto: Sofia Michelson